miércoles, 29 de abril de 2009

Sant Jordi

1. QUIN ÉS L’ORIGEN ETIMÒLOGIC DEL NOM JORDI I QUIN DIA ES CELEBRA LA SEVA ONOMÀSTICA?
L’ origen etimològic de Jordi és grec, on aquest nom significa “agricultor, que traballa amb la terra”
2. QUI ERA, EN VERITAT, SANT JORDI? D’ON ERA ORIGINARI? SEGONS LA TRADICIÓ CATALANA ON ES VAN ESDEVENIR LES SEVES HEROICITATS?
Sant Jordi va ser un soldat romà de Capadòcia cristià (per això fou martiritzat). Encara que la llegenda degué transcorre a Libia, els catalans creuen que va tenir lloc a la ciutat de Montblanc.
3. PER QUIN MOTIU HISTÒRIC SANT JORDI ÉS EL PATRÓ DELS CAVALLERS?
La seva gesta heroica a una ciutat de Libia, complia amb tots els requisits cavallerescs. Així, doncs, els cavallers el tengueren com a exemple i patró.
4. QUINS ALTRES PAÏSOS EUROPEUS TENEN A SANT JORDI COM A PATRÓ, DE LA MATEIXA MANERA QUE HO ÉS A CATALUNYA? I A ARREU DEL MÓN?
Aragó,Georgia, Grecia, Anglaterra, Lituania, Polonia, Portugal, Rusia i Serbia.
5. QUIN ÉS L’ORIGEN HISTÒRIC DE LA CELEBRACIÓ FESTIVA DEL 23 D’ABRIL, EN QUE ES REGALEN LLIBRES
L’ origen històric d’ aquesta tradició és el naixement de Miguel de Cervantes, la mort de Josep Plà i de William Shakespeare en aquell dia.
6. QUÈ EN SAPS DE LA CREU DE SANT JORDI?
La creu de Sant Jordi es troba al seu escut. És una creu vermella sobre un fons blanc. Simbolitza la victòria de Jesucrist i els Màrtirs sobre la mort i el dolor.
7. D’ON VE LA TRADICIÓ DE REGALAR UNA ROSA A L’ENAMORADA?
La llegenda diu què de la sang que sortí del drac que matà Sant Jordi en brotà un roser. Sant Jordi n’ agafà una i la regalà a la princesa, la seva estimada.
8. QUINES SÓN LES TRADICIONS GASTRONÒMIQUES DEL DIA DE SANT JORDI? DESCRIU ALGUN PLAT TÍPIC
t. Pastís
Ingredients
3 ous
1/4 de litre de llet
100g de sucre usual
1/2 pinya
100g de nata
1 copeta de xarop de grosella
2 kg de gel
1/2 llauna de melmelada d'albercoc
100g de maduixes
100g de melindros
50g de sucre llustre
3 fulls de cola de peix
Preparació
Bullir la llet. Fer una crema amb els rovells, el sucre usual i la llet. En treure-la del foc, afegir-hi la cola de peix prèviament remullada. Remenar fins que la cola sigui ben dissolta. Posar-la a refredar sobre el gel trinxat.

Tallar els melindros tots de la mida de l'alçària d'un motllo flamera gran, o d'una cassola que sigui poc alta i ben plana, col·locar-los tot el volt, fent venir cap a fora el costat exterior dels melindros. tallar els bocins a tiretes.

Quant la crema bavaresa sigui quasi freda (procurant de no deixar-la prendre) afegir-hi els retallats de melindros, la grosella, la meitat de la nata, les maduixes triades, rentades i ben escorregudes i la meitat de la melmelada.

Barrejar-ho i omplir-ne l'interior del motllo, que primerament s'haurà revestit de mitjos melindros. Voltar-lo de gel fins que quedi ben pres el contingut. Arranar els caps dels melindros, deixant-los a l'alçària de la pasta de bavaresa interior.

Amb un ganivet ben esmolat, pelar la pinya i reduir-la després a rodones del gruix d'un duro. Partir-les pel mig i amb un tallapastes rodó, tallar la part del cor.

Escórrer la nata, afegir-hi el suc de llustre i ficar-la a la mànega amb el cornet de 9 puntes, deixant-la sobre el gel trinxat


9. FES UN RECULL DE 2 o 3 FRASES FETES, REFRANYS O DITES RELACIONADES AMB SANT JORDI
SANT JORDI

Bon Sant Jordi i Santa Creu,
hi haurà vi per tot arreu.
Per Sant Jordi
cava ton ordi,
per Sant Robert
que ja el tinguis cobert,
que per Sant Marc
ja faràs tard.

Pluja per Sant Jordi i per Sant Marc,
porrons i barrals trencats.

No hay comentarios: